Bæredygtig jul i gårdhaven – krukker

Det første indlæg med temaet Bæredygtig Jul i Gårdhaven handlede om at anvende naturens egen pynt til kranse på dørene.

Dette indlæg handler om at julepynte krukkerne med planter, som du kan sætte ud i haven igen efter jul og bruge igen til næste år.

Jeg kan godt lide princippet om at give noget tilbage til naturen. At det ikke altid handler om bare at købe og bagefter smide ud, men at give noget tilbage til naturen med tak.

Det er en form for ydmyghed overfor det vidunderlige, der er i at fylde sine kasser med frisk frugt, plukke en favnfuld smukke blomster eller fylde sin trillebør med skønne økologiske grøntsager.

For det er ikke længere givet, at vi får de gaver fra naturen.

Bæredygtig jul i gårdhaven

Klimaforandringerne er desværre kommet for at blive og har ændret vejret og årstiderne med regn og tørke og sat en proces igang med tab af biodiversitet og ødelæggelse af natur og miljø.

Derfor er det på tide at gøre op med julens overforbrug og istedet genplante.

Det er smukt at pynte julekrukkerne med f.eks juleroser, påskeklokker eller hyacinter i fint samspil med naturens egen pynt: kogler, mos, svampe, små juleæbler, kristtjørn eller andet stedsegrønt. Juletulipaner kan desværre ikke genplantes efter jul.

Det er i virkeligheden, det samme vi gør om foråret, hvor forårsblomsterne pynter i krukker og små kurve ved døren eller på havebordet. Løgene planter vi ud i haven igen, når forårsblomsterne er afblomstret.

Her kan du se, hvilke planter du kan få glæde af ved at genlante i haven eller i gårdhaven.

Jul i gårdhaven

Det er det allerbedste og mest bæredygtige at give noget tilbage til naturen, så vi kan glæde os til næste år, hvor forårsblomstren blomstrer igen. Det kan vi også gøre ved juletid.

Dette indlæg er skrevet i håb om, at du inspireres til at finde dine egne favorit juleplanter, som du kan genplante og pynte i julekrukkerne. På den måde kan du også være med til at minimere plastikforbruget.

Husk at der er regler for, hvor meget du må sanke i naturen – se her.

Bæredygtig jul i gårdhaven

Jeg har valgt Helleborus Niger (juleroser) og Helleborus Orientalis (påskeklokker) til mine krukker i år og pyntet dem på forskellig vis i samspil med andre planter.

Juleroserne er smukke sammen med julens røde og grønne farver, og juleroserne kan også nemt sættes sammen med planter i orange og gyldne nuancer eller andre stedsegrønne planter.
Efter jul planter jeg Helleborus ud i skovbedet og i skyggebedet i gårdhaven indtil næste år.

Glædelig Jul !
Eva

Læs om Helleborus

Claus Dalby: Helleborus, juleroser og påskeklokker, Forlaget Klematis

Helthenihaven.dk : Julekrukker

Isabellas: Red julens planter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *