Rågegården er fra 1777, og der har altid været en port, men den gamle var ved at falde helt fra hinanden. Derfor har vi for nylig fået en ny port bygget af en tømrer efter de originale mål.
De gamle beslag blev renset og sidder nu på den nye port. Det er dejligt, at porten er sat op igen, fordi den giver læ til gårdhaven og skaber hygge med den røde farve.
Dette indlæg er ikke sponsoreret men udelukkende skrevet til inspiration.
Behandling af porten
Da porten var bygget færdig og hængt op, så blev den behandlet med grundingsolie fra Wolfs.
Det er en linolie uden skadelig kemi, som trænger ind i træet og forhindrer skimmelsvampe. Grundingsolien blev påført med en blød pensel og tørrer derefter helt op.
Det er godt at bruge grundingsolien inden, træværket males første gang. Grundingsolien er drøj og gør, at der bruges mindre maling samtidig med, at behandlingen er godt for træet.
Jeg synes også, det er nemmere at male på en overflade, som har været behandlet med en grundingsolie. Husk at destruere klude m.m. efter brug for at forhindre selvantænding.
Porten blev slebet med fint sandpapir, fordi træets overflade bliver lidt ru af oliebehandlingen. Derefter blev porten fejet og støvsuget, og tilslut malede jeg porten med udendørs linoliemaling fra Wolf.
Jeg brugte en ret bred pensel, så malingen blev påført i meget tynde strøg. Det er vigtigt, så man undgår små tunger af maling på overfladen. Det øverste billede viser, hvordan porten så ud efter første lag maling.
Porten skal tørre i mindst 14 dage, før jeg kan færdiggøre porten med det sidste lag linoliemaling uden mellemslibning, hvis overfladen stadig er lidt olieret. Man kan godt slibe, når malingen er hærdet efter noget tid.
På den måde kan vores nye port nu holde rigtig mange år.