Nu er det efterår!
Gårdhaven trænger i den grad til en kærlig hånd. Bedene har ligget uberørt i flere måneder efter en sværm af hvepse valgte at slå sig ned og bygge et bo i gårdhaven. Ukrudtet står højt i gårdhaven, men det skal nok blive godt igen.
Nu er vi i oktober, og hvepsene har omsider forladt boet. Igår gik jeg forsigtigt rundt i gårdhaven. Der var ingen hvepse. Boet fjerner vi derfor i slutningen af måneden.
Efterårsløvet
Bladene er begyndt at drysse fra træerne og efterårsløvet svæver ind i gårdhaven fra bøgeskoven, derfor haster det med at få ordnet bedene.
Der skal luges og klippes ned, stauder skal deles, og planter skal flyttes, så gårdhaven bliver efterårsklar og hyggelig igen.
Jeg vil gerne have flere krukker i gårdhaven med blomster i smukke gyldne og røde efterårsfarver inspireret af et tema jeg så i Haven : Året rundt i krukker, april 2022.
Efterårsbeskæring af roserne
I år vælger jeg at efterårsbeskære alle roserne, fordi der var meldug i gårdhaven i sommer, og jeg måtte nødbeskære flere roser og flytte en rose helt ud af gårdhaven. Meldug er luftbåren og meget smitsomt især i våde somre, derfor tager jeg ingen chancer.
Roserne får med beskæringen forhåbentlig en ny start til næste år, og der bliver luget grundigt i alle bedene. Der bliver også dækket af med blade og gran, når det bliver mere koldt i vejret.
Lugning og pasning af bedene i efteråret
Jeg starter med at luge det smalle sol/skygge bed med hortensia og stedsegrønne planter. Bedet bliver i november pyntet med gran, hvide juleroser og blomstrende kristtjørn med røde bær. Juleroserne flytter jeg ud i skovbedet efter jul, hvor de stortrives.
Alle planterne tjekkes, og jeg planter dem om, hvis ikke de er plantet dybt nok.
Så luger jeg rosenbedet, hvor der også er forskellige sorter floks og storkenæb samt et lille opstammet dværg paradisæbletræ, som står smukt med små røde æbler samt en lille ny buksbom.
Krydderurtebedet
Jordbærrene plantes over i krukker, og der skal stadig være et te-bed plantet i store krukker med forskellige økologiske myntesorter til te. Det har været en succes og skønt at hente frisk mynte både til salater og te på alle tider af året.
Der skal være persille, purløg og timian i bedet. Frostfølsomme laurbær, rosmaring og basilikum plantes over i krukker, som stilles et lunt og lyst sted indenfor sammen med solbærsalvie. Den skønne rabarber Anna Obling står midt i krydderurtebedet.
Det sydvendte rosenbed og vinen luges til sidst
Til sidst luger jeg det sydvendte rosenbed nærmest hvepseboet, hvor der er rosenbuske, en opstammet rose og forskellige stauder samt endnu et fint lille dværg paradisæbletræ.
Jeg har plantet flere bi-venlige stauder og krydderurter f.eks. katteurt, tidselkugle, laurbær, solbærsalvie m.fl
Til foråret skriver jeg et indlæg om de bi-venlige planter i gårdhaven. Solbærsalvie skal også sættes ind for vinteren.
Til allersidst. Vinen bliver også beskåret, den har sat de første drueklaser i år, men det er først til næste år, de er spiselige.
I det næste indlæg i november kan du læse om, hvordan gårdhaven bliver pyntet op til jul i år med krukker ved dørene, gran, kranse, juleroser og lanterner. Lidt ligesom i gamle dage.
Efterårshilsener!
Eva