Forår 2023 – Potager i gårdhaven

Ikke sponsoreret.
Nu er vi i december, det er koldt og mørkt udenfor. Det er hyggeligt at sidde med en god kop myntete og læse havebøger, kikke i havemagasiner og drømme lidt om den kommende havesæson i gårdhaven.

Det regnede meget i sommer. Det fugtige vejr betød, at roserne blev hårdt angrebet af meldug og flere roser rådnede. Det kan du læse om her.

Derfor har jeg gjort mig nogle tanker. Hvilke blomster og planter skal der være i gårdhaven til næste år, og hvor skal de stå i forhold til hinanden for at undgå smittespredning?

Det var trist at skære alle roserne ned og flytte den hårdest angrebne rose helt ud af gårdhaven. Den står nu for enden af læhegnet med hegn omkring.

Måske er der for mange roser i gårdhaven, for dårlig luftcirkulation omkring planterne, og måske står roserne for tæt?

Foråret 2023

Roser i skærehaven
Derfor vil jeg til foråret flytte halvdelen af roserne ud i skærehaven som fine rumdelere med 3 rosenbuske i hver række. Her vil roserne få masser af sollys og god plads, og vi vil stadig kunne håndfræse skærehaven om foråret.

 

Forår 2023
Rosenbedet i gårdhaven

Potagerhave
Inspireret af Birgit Helbo`s dejlige bog: Til nytte og nydelse, så vil jeg istedet anlægge en POTAGER i gårdhaven med få økologiske grøntsager, krydderurter, bær og blomster fra Fantastiske Frø og Gartneriet Toftegaard.

Gårdhaven skal fortsat være økologisk og no-dig dvs. der skal ikke graves. Hvert forår lægger jeg et lag grøn kompost på bedene for at skabe næringsrig blød muld med mange mikroorganismer.

Rækkefølgen i bedene bliver: roser – stauder – grøntsager – stauder – roser. På den måde bliver vi ikke revet af rosernes torne, når bedene skal ordnes, eller grøntsagerne skal høstes. Højde og farve betyder også noget for placeringen i bedene, og planterne kommer ikke til at stå for tæt.

Potager vil give en bedre fordeling af planterne, og gøre det smukt og varieret at se på og nemt at luge og vande.

Potager er også en god ide, hvis man gerne vil lege med det visuelle udtryk med mønstre og former i bedene, og så er det også en fordel at køkkenet ligger tæt ved.

Foråret 2023

Klimavenlig
En potager er klimavenlig og bæredygtig, fordi man kan høste de skønneste økologiske grøntsager, frugter og bær i sin egen have. Ingen transport over store afstande og dermed udledning af CO2.

Potagerhaver er bi-venlige, fordi blomsterne i stor udstrækning tiltrækker insekter og humlebier, som bestøver planterne. Man får desuden et rigt fugleliv i haven, hvis der er både grøntsager, blomster, frugt og bær, og potagerhaver giver mere biodiversitet.

Og endelig så får man så mange glæder og nye oplevelser med en varieret have med flere forskellige planter. Derfor er potagerhaver et rigtig godt valg til både store og små haver.

Forår 2023

Forår 2023

Det nye snackbed
Det er planen at lave et kombineret krydderurtebed og snackbed i gårdhaven med et par tomatplanter, agurker og chilli ved den solrige mur. Det er skønt at klippe friske krydderurter hele året og høste sprøde tomater og agurker i sommerperioden.

I bedet sår jeg bredbladet persille, kruspersille, purløg og dild.

Når det bliver forår planter jeg rosmarin, timian, koriander og laurbær ud i snackbedet, som har overvintret indenfor. I bedet står 2 dværg paradisæbletræer, som er meget dekorative om vinteren med små røde æbler, og den dejlige Anna Obling rabarber får lov at stå i gårdhaven.

I potter sår jeg mynte f.eks. æblemynte, pebermynte, spiselige blomster f.eks. farverige tallerkensmækker og lakrids-tagetes.  Jordbær står i plantekasser, og i bedet skal der også være en række radiser og salat, som jeg sår løbende.

Vinen ved den sydvendte mur fik de første drueklaser i år men er først plukkemoden til næste sommer.

Forår 2023

Foråret 2023

Rosenbedene
I de to store rosenbede står floks og andre bi-venlige stauder, som blomstrer hele sommeren og om efteråret. Der skal være større afstand mellem roserne og færre roser i bedene for at undgå luftbåren smittespredning af meldug og andre sygdomme.

Rosenbedene inddeles i smalle felter med nogle få udvalgte økologiske grøntsager, som står et nyt sted hvert år. Det er f.eks. radiser, gulerødder, røde og hvide løg, forårsløg, glaskål og salat. Kun en række af hver.

Forår 2023

Grøntsager i skærehaven
Grøntsager som fylder meget f.eks. kartofler, squash, græskar, jordskokker, rødbeder og asparges får et bed i skærehaven med blomster på hver side. Men der skal ikke sås mere end, vi kan bruge, så kun en række af hver.

Kål dyrkes særskilt i plantekasser med net et andet sted i haven, for at undgå kålsommerfuglens larver og smitte til andre planter. Det bliver kun spidskål, broccoli og grønkål, som vi bruger mest i køkkenet.

Forår 2023

Skyggebedet i gårdhaven
I bedet er der stedsegrønne planter og hortensia, som trives fint med delvis sol og skygge.

I det nye haveår handler det om at skabe et bedre mix af planter til nytte og nydelse. På den måde bliver der forhåbentlig flere oplevelser og nye glæder i gårdhaven. Vi har ikke prøvet potager før – så hvo intet vover intet vinder.

Forårshilsener
Eva

Læs om Potagerhaver

Bolius – Sådan blander du grøntsager og blomster i dit bed

Birgit Helbo: Til nytte og nydelse – en bog om blomster og grøntsager i køkkenhaven

Birgit Rothman & Thinna Aniella Michelsen: Den spiselige permahave – med naturen som læremester (bog)

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *