Ikke sponsoreret.
Nu er vi i december, det er koldt og mørkt udenfor. Det er hyggeligt at sidde med en god kop myntete og læse havebøger, kikke i havemagasiner og drømme lidt om den kommende havesæson i gårdhaven.
Det regnede meget i sommer. Det fugtige vejr betød, at roserne blev hårdt angrebet af meldug og flere roser rådnede. Det kan du læse om her.
Derfor har jeg gjort mig nogle tanker. Hvilke blomster og planter skal der være i gårdhaven til næste år, og hvor skal de stå i forhold til hinanden for at undgå smittespredning?
Det var trist at skære alle roserne ned og flytte den hårdest angrebne rose helt ud af gårdhaven. Den står nu for enden af læhegnet med hegn omkring.
Måske er der for mange roser i gårdhaven, for dårlig luftcirkulation omkring planterne, og måske står roserne for tæt?
Roser i skærehaven
Der skal kun være roser ved indgangen og ved bænken i skærehaven med klematis. Der skal ikke plantes roser som rumdelere i skærehaven for at gøre det så praktisk som muligt, når der skal fræses og luges i skærehaven.
Derimod vil jeg eksperimentere lidt med roser i potter både stammede roser men også små buske. Fordelen ved roser i potter er, at de kan flyttes men til gengæld lidt sårbare, fordi de skal have meget vand og næring.
Skærehaven / potager og gårdhaven er inspireret lidt af Birgit Helbo`s dejlige bog Til nytte og nydelse, som jeg har læst med stor fornøjelse. Det er en dejlig bog med praktiske forslag til dejlige nyttehaver.
Der skal kun være stauder, nogle få roser & stedsegrønne planter, krydderurter i krukker samt vin og rabarber i gårdhaven samt et lille te-bed i krukker med forskellige dejlige mynter og potter m. spiselige blomster.
Gårdhaven skal fortsat være økologisk og no-dig dvs. der skal ikke graves. Hvert forår lægger jeg et lag grøn kompost på bedene for at skabe næringsrig blød muld med mange mikroorganismer.
Potager bliver inddelt i felter på 1 meter med skiftevis sommerblomster, dahlia og grøntsager. Det skal være overskueligt, og alle rækker bliver mærket med snor og skilte, så jeg tydeligt kan se de grønne spirer, når jeg luger.
Højde og farve betyder også noget for udtrykket i skærehaven, og planterne kommer ikke til at stå for tæt.
Potager giver en bedre fordeling af planterne og gør det smukt og varieret at se på, og det skal være praktisk dvs. nemt at luge og vande.
Potager er også en god ide, hvis man gerne vil lege med det visuelle udtryk med mønstre og former i bedene, og så er det også en fordel, hvis køkkenet ligger tæt ved.
Klimavenlig
En potager er klimavenlig og bæredygtig, fordi man kan høste de skønneste økologiske grøntsager, frugter og bær i sin egen have. Ingen transport over store afstande og dermed udledning af CO2.
Potagerhaver er bi-venlige, fordi blomsterne i stor udstrækning tiltrækker insekter og humlebier, som bestøver planterne. Man får desuden et rigt fugleliv i haven, hvis der er både grøntsager, blomster, frugt og bær, og potagerhaver giver mere biodiversitet.
Og endelig så får man så mange glæder og nye oplevelser med en varieret have med flere forskellige planter. Derfor er potagerhaver et rigtig godt valg til både store og små haver.
Det nye snackbed
Det er planen at lave et klimavenligt snackbed i kapilærkasser med tomatplanter, agurker og chilli samt slikærter. Kasserne kommer til at stå i skærehaven/ potager.
Det er skønt at klippe friske krydderurter hele året og høste sprøde tomater og agurker i sommerperioden. Derfor står krydderurterne fortsat i gårdhaven i potter tæt ved køkkenet.
I krukkerne er der bredbladet persille, kruspersille, purløg og dild samt rosmarin, timian, koriander og laurbær, som har overvintret indenfor.
Den dejlige Anna Obling rabarber bliver delt og står nu både i potager og i gårdhaven.
I potter sår jeg mynte f.eks. æble-og appelsinmynte, pebermynte, spiselige blomster f.eks. farverige tallerkensmækker og lakrids-tagetes samt krydderurter. Jordbær står i en plantekasse.
Rosenbedene
I de to store bede står floks og andre bi-venlige stauder, som blomstrer hele sommeren og om efteråret. Der skal være større afstand mellem roserne og færre roser i bedene for at undgå luftbåren smittespredning af meldug og andre sygdomme.
Selvom gårdhaven er på 100 kvm, så så jeg, hvor hurtigt det går, når en plante får meldug til alle roser er smittet. Det vil jeg gerne undgå fremover.
Grøntsager i skærehaven
Grøntsager som fylder meget f.eks. kartofler, squash, græskar, jordskokker, rødbeder og asparges får et bed i skærehaven med blomster på hver side. Men der skal ikke sås mere end, vi kan bruge så kun en række af hver.
Kål dyrkes særskilt i plantekasser med net et andet sted i haven, for at undgå kålsommerfuglens larver og smitte til andre planter. Det bliver kun spidskål, broccoli og grønkål, som vi bruger mest i køkkenet.
Skyggebedet i gårdhaven
I bedet er der stedsegrønne planter og hortensia, som trives fint med delvis sol og skygge.
I det nye haveår handler det om at skabe et bedre mix af planter til nytte og nydelse. På den måde bliver der forhåbentlig flere oplevelser og nye glæder i gårdhaven. Men det skal også være nemt at passe og overskueligt.
Forårshilsener
Eva