Hver morgen så vander jeg gårdhaven med haveslangen og kører ned i den anden ende af haven til potagerbedet med min lille trillebør med vandkander.
Det er et hyggeligt morgenritual, hvor jeg både får vandet haven og lige får set, hvordan planterne trives og gror. Hvis det er meget tørt, så vander jeg både morgen og aften.
Jeg giver mig god tid og nyder morgenstunden, lytter til fuglesang og nyder den dejlige stemning der er i haven om morgenen især om foråret og om sommeren.
Det er en rigtig god måde at starte dagen på inden job – næsten meditativt men også nyttigt, for planterne har brug for vand.
Økologisk brændenældegødning
Forår og sommer laver jeg økologisk brændenældegødning af de nyeste brændenældeskud som står i skovkanten eller i haven.
Ved at bruge brændenælder undgår jeg plastikbeholdere med kemisk fremstillet gødning, og brændenælderne har et stort indhold af naturligt kvælstof og næringsstoffer, som får planterne til at stortrives.
Fremgangsmåde:
Handsker på. Jeg plukker toppen af ca. 25 friske brændenælder. Hver stilk er en halv plantelængde uden rod og derefter kommer brændenælderne i en 10 liters spand med koldt vand.
Lægger et tætsluttende låg over og stiller et mørkt sted i 4-5 dage. Så er gødningen klar til brug.
Jeg bruger 2,5 dl koncentreret brændenældegødning til 10 liter vand i vandkanden. Blandingen er ikke så stærk, fordi den kun trækker i 4-5 dage, farven er mørk men ikke grødagtig og klistret.
Brændenældegødningen lugter fælt, derfor er det bedst med låg.
Jeg vander jævnligt med brændenældegødningen i haven ikke hver gang men måske en gang om ugen, og jeg undgår så vidt muligt at vande selve planten men kun på jorden.
Brændenælderne kommer på komposten efter brug. Derefter rengør jeg spanden, låget og vandkanderne, og så starter processen forfra.
Brændenælder indeholder mange vitaminer og vigtige næringsstoffer, derfor kan de også bruges til salater, te og gryderetter.
God sommer!
Eva