Kompost er guld for haven

Jeg er glad for vores kompostbeholder, som hvert forår giver 4 trillebøre fulde af den dejligste, velduftende muld til gårdhaven og haven.

Mulden fordeler jeg især på rosenbedet , men de andre bede i gårdhaven får også topping af næringsrig ny jord.

Kompost er guld
Rose Queen of Sweden

Rotter – hvad gør vi?

Sidste år prøvede jeg at grøntkompostere direkte på jorden.

Det skulle vise sig at være en dårlig ide, for en rotte gravede et hul, hvor den tog for sig af grønt fra køkkenet. Rotten har nu endt sine dage, men vi har haft besøg af 9 andre rotter sidste år, som har måtte lade livet.

Rotterne kommer fra skoven og overvintrer i vores fyrrum, i stalden og på loftet. Rottefængeren kommer forbi med gode råd og et bur, og så er det slut med dem.

Vi bruger ikke rottegift men en meget effektiv fælde i et bur, som vi tjekker dagligt, når den er i brug. Vi lægger en rosin i fælden, det er nok. Det er enkelt, og det virker hver gang, for vi skal ikke have rotter. Derfor er det slut med fritliggende kompostering.

Kompost er guld for haven

Komposteringsbed

Vi har også gravet et stort hul i jorden, hvor vi havde anlagt et bed til kompostering. Det fungerede fint, men er et stort arbejde at vedligeholde, fordi der skal fjernes ukrudt hele tiden.

Derfor har vi taget vores grøntkompostbeholder i brug igen. Den er smart, fordi den kan skilles ad og rengøres, når komposten er færdig. Grøntkompostbeholderen står tørt på en bund af sand og fliser.


Komposten er fordelt i rosenbedet og klar til at blive vendt ned i de øverste
lag sammen med bladene.

Kompost er guld for haven

Jeg kan varmt anbefale en grøntkompostbeholder, for man slipper for overfyldte skraldespande, og komposten kommer til gavn i bedene.

Vores kompostbeholder indeholder kun grønt fra køkkenet, og blade fra haven. Ikke andet. Vi vender komposten løbende, og komposten er klar efter et år.
Kompostbeholderen står ved siden af skraldespandene, så det er nemt at bruge den, når man alligevel skal ud for at fordele affaldet til genbrug.

Når man tømmer kompostbeholderen er der stadig aktive orme i mulden. Det skal man ikke lade sig skræmme af, for ormene forsvinder, det øjeblik mulden bliver lagt ud i bedene. Der går mindre end 5 minutter, så er ormene væk. Især i frostvejr.

Jorden er færdig og klar, når mulden er løs og let og dufter godt.

Kompost er guld

Naturens kredsløb

Jeg kan godt lide tanken om at give noget tilbage til naturen.

Vi har høstet frugten og grøntsagerne, og skrællerne bliver til ny jord. Det er da fint.

Mange forårshilsener
Eva

Læs om kompost:

Bolius: Lav din egen super-kompost

Haveselskabet: Sådan fremstiller du selv kompost

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *