Vi har et stort flot hvepsebo i gårdhaven i hjørnet ved den sydvendte mur. Her kan du læse, hvad vi har valgt at gøre ved det.
Videoen blev optaget, da det var højsommer. Snart er det efterår, hvepsene bliver sløve og dør en naturlig død, når bladene falder af træerne, og det bliver køligere og mere regnfuldt i vejret.
Vi har tænkt os, at lade naturen gå sin gang og gå en stor bue udenom hvepseboet og undgå de flyvende insekter her i sommer. Der bliver ikke luget i den ende af gårdhaven, og jeg vander heller ikke i nærheden af boet.
Når hvepsene er væk, så fjerner vi forsigtigt boet fra muren i slutningen af oktober. Vi bruger ikke gift af nogen art i gårdhaven og i haven, og hvepseboet lægger vi et sted, hvor man ikke færdes.
Jeg synes, det er tankevækkende, at vi køber bi-venlige planter og gør meget ud af at indrette haverne bi-venligt med bi-hoteller på væggen og små bassiner med sten og vand i haven, men ligeså snart der er tale om insekter som stikker eller værre et hvepsebo, så skal de straks fjernes af fagfolk med gift og røg.
Jeg kan slet ikke forstå det, for hvepse stikker kun, hvis de bliver klemt eller generet. Det handler om helt at undgå at komme i kontakt med hvepsene. Det er klart, man skal være opmærksom overfor hvepsene især, hvis man har allergi overfor hvepsestik, men hvepsene gør også nytte i naturen.
Nu er vi i september, og vi har ikke følt os generet en eneste gang, selvom vi dagligt går ind og ud af huset. Vi passer godt på og vil først fjerne boet, når det er helt tomt i oktober. På den måde vil vi gerne støtte op om naturen og de flyvende insekter og gøre gårdhaven til et bi-venligt sted.
Hvepsen er et nyttedyr – naturens bedste skraldemand.
Alle ved hvordan en hveps ser ud, men her kommer alligevel en beskrivelse af det lille flyvende insekt, som gør så meget nytte i naturen.
Der findes flere forskellige arter af hvepse f.eks. gravehvepse, sandhvepse, vejhvepse, sabelhvepse, guldhvepse og galhvepse. Den gul- sorte gedehams Paravespula germanica er den mest almindelige hvepseart i Danmark, som kan genere med stik i efterårsmånederne.
Hvepse rydder op i naturen og spiser nedfaldsfrugt, døde dyr eller andet affald i skov og krat eller i haven.
Hvepsene er nyttedyr, for de spiser bladlus, skadelige insekter og larver i skov og have. Hvepse er også en vigtig fødekilde for hvepsevågen, som især spiser hvepselarver. Solsort og stær samt grævlingen lever også af hvepse.
Og sidst men ikke mindst så er hvepsene med til at bestøve afgrøder og havens frugttræer og bærbuske og kan muligvis være nyttige i kampen mod kræft. læs artiklen i Videnskab herunder.
Efterårshilsener
Eva