• GÅRDHAVEGLÆDER
    Sidste år købte jeg en vin af sorten Vitis vinifera Himrod hos Gartneri Toftegaard. …
  • GÅRDHAVEGLÆDER
    Historien. Vores gamle Rågegård ligger 900 meter fra Stevns Klint tæt ved Gjorslev …
  • GÅRDHAVEGLÆDER
    Roserne er ved at springe ud i det nye bed i gårdhaven. Det er …
  • GÅRDHAVEGLÆDER
    Hver morgen så vander jeg gårdhaven med haveslangen og kører ned i den …
  • GÅRDHAVEGLÆDER
    En dejlig gave – et smukt rosenstativ i smedejern til gårdhaven. Jeg er meget glad …
  • Seneste indlæg

    Krydderurtebedet i gårdhaven

    Vi er meget glade for vores økologiske krydderurtebed i gårdhaven.

    Krydderurtebedet består dels af den lille te-have i krukker og dels af forskellige økologiske krydderurter. Det er ikke et stort bed, og der er heller ikke mange specielle krydderurter men lige præcis dem, som vi synes smager skønt i varme retter, som lækkert drys i salater, i bagværk eller supper.

    Krydderurterne bruges også til te og dejligt isvand, og spiselige blomster bruges som festligt pynt på salater og kager.

    Krydderurtebedet i gårdhaven
    Krydderurtebedet sommeren 2020

    Hvorfor vælge krydderurter?

    Krydderurter og de spiselige blomster er en fryd for øjet og for sanserne. Krydderurtebedet beriger gårdhaven med summende liv, og det er dejligt at hente friske økologiske krydderurter til køkkenet året rundt.

    *Krydderurter er en kulinarisk og sanselig oplevelse fuld af duft og smag. Der er så mange dejlige krydderurter at vælge imellem og alle har noget særligt.

    *Krydderurter er sunde, fordi de indeholder en række æteriske olier, antioxidanter og vitaminer.

    *Krydderurter skaber himmelske smags- og duftoplevelser, når de bruges med omtanke, og man ikke krydrer for meget.

    *Krydderurter er nemme at dyrke både i haven, i gårdhaven, i vinduekarmen eller i drivhuset.

    *Krydderurtebedet skaber glæde og oplevelse hele året

    *Krydderurter og blomster klæder hinanden i et potagerbed

    *Krydderurter er bi-venlige og tiltrækker sommerfugle og insekter

    *Krydderurter er dekorative i ethvert bed

    Krydderurtebedet i gårdhaven
    Tallerkensmækker i krydderurtebedet 2020

    Hvilke krydderurter har vi i gårdhaven, og hvad bruges de til?

    Persille – Petroselinum – gryderetter med kød og grøntsager
    Purløg – Allium schoenoprasum – lune og kolde retter, som drys på salater, retter med æg
    Basilikum – Ocimum basilicum – italienske retter med pasta, drys på salater, gryderetter med fjerkræ og grøntsager
    Timian – Thymus serpyllum – retter med kød, bruges til te, et meget aromatisk krydderi
    Brøndkarse – Nasturtium officinalé – Står i skyggebedet – bruges som frisk drys på salater, i lune retter
    Citronmelisse – Melissa officinalis – bruges til te, let citrussmag, drys i salater, meget alsidig krydderurt
    Dild – Anethum graveolens – drys på f.eks. en rejemad, i salater, retter med fisk og skaldyr
    Rosmarin – Rosmarinus officinalis – meget aromatisk i hjemmebagt brød, italienske retter med kød
    Mynte – Mentha – dejlig te, i salater – æblemynte, appelsinmynte, pebermynte, hestemynte og alm grøn mynte
    Citronverbena – Aloysia citrodora – bruges til te, let citrussmag, i salater som drys
    Kørvel – Anthriscus – lune retter, drys på retter med fjerkræ, kød og fisk eller i salater, dejlig anissmag
    Tallerkensmækker – Tropaeolum majus – dejlig spiselig blomst -en-årig krydderurt – drys på salater og i bagværk

    Læs om krydderurter:

    Haveselskabet: Trin for trin – anlæg et krydderurtebed for begyndere

    Haveselskabet: Uundværlige krydderurter

    Bolius: Sådan blander du krydderurter og blomster

    Lene Tvedegaard: Krydderurter – bogen for urteelskere

    Anemette Olesen: Spiselige blomster 

    Grønne hilsener
    Eva

     

    Del

    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *