Krydderurtebedet i gårdhaven

Vi er meget glade for vores økologiske krydderurtebed i gårdhaven.

Krydderurtebedet består dels af den lille te-have i krukker og dels af forskellige økologiske krydderurter. Det er ikke et stort bed, og der er heller ikke mange specielle krydderurter men lige præcis dem, som vi synes smager skønt i varme retter, som lækkert drys i salater, i bagværk eller supper.

Krydderurterne bruges også til te og dejligt isvand, og spiselige blomster bruges som festligt pynt på salater og kager.

Krydderurtebedet i gårdhaven
Krydderurtebedet sommeren 2020

Hvorfor vælge krydderurter?

Krydderurter og de spiselige blomster er en fryd for øjet og for sanserne. Krydderurtebedet beriger gårdhaven med summende liv, og det er dejligt at hente friske økologiske krydderurter til køkkenet året rundt.

*Krydderurter er en kulinarisk og sanselig oplevelse fuld af duft og smag. Der er så mange dejlige krydderurter at vælge imellem og alle har noget særligt.

*Krydderurter er sunde, fordi de indeholder en række æteriske olier, antioxidanter og vitaminer.

*Krydderurter skaber himmelske smags- og duftoplevelser, når de bruges med omtanke, og man ikke krydrer for meget.

*Krydderurter er nemme at dyrke både i haven, i gårdhaven, i vinduekarmen eller i drivhuset.

*Krydderurtebedet skaber glæde og oplevelse hele året

*Krydderurter og blomster klæder hinanden i et potagerbed

*Krydderurter er bi-venlige og tiltrækker sommerfugle og insekter

*Krydderurter er dekorative i ethvert bed

Krydderurtebedet i gårdhaven
Tallerkensmækker i krydderurtebedet 2020

Hvilke krydderurter har vi i gårdhaven, og hvad bruges de til?

Persille – Petroselinum – gryderetter med kød og grøntsager
Purløg – Allium schoenoprasum – lune og kolde retter, som drys på salater, retter med æg
Basilikum – Ocimum basilicum – italienske retter med pasta, drys på salater, gryderetter med fjerkræ og grøntsager
Timian – Thymus serpyllum – retter med kød, bruges til te, et meget aromatisk krydderi
Brøndkarse – Nasturtium officinalé – Står i skyggebedet – bruges som frisk drys på salater, i lune retter
Citronmelisse – Melissa officinalis – bruges til te, let citrussmag, drys i salater, meget alsidig krydderurt
Dild – Anethum graveolens – drys på f.eks. en rejemad, i salater, retter med fisk og skaldyr
Rosmarin – Rosmarinus officinalis – meget aromatisk i hjemmebagt brød, italienske retter med kød
Mynte – Mentha – dejlig te, i salater – æblemynte, appelsinmynte, pebermynte, hestemynte og alm grøn mynte
Citronverbena – Aloysia citrodora – bruges til te, let citrussmag, i salater som drys
Kørvel – Anthriscus – lune retter, drys på retter med fjerkræ, kød og fisk eller i salater, dejlig anissmag
Tallerkensmækker – Tropaeolum majus – dejlig spiselig blomst -en-årig krydderurt – drys på salater og i bagværk

Læs om krydderurter:

Haveselskabet: Trin for trin – anlæg et krydderurtebed for begyndere

Haveselskabet: Uundværlige krydderurter

Bolius: Sådan blander du krydderurter og blomster

Lene Tvedegaard: Krydderurter – bogen for urteelskere

Anemette Olesen: Spiselige blomster 

Grønne hilsener
Eva

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.