Historien.
Vores gamle Rågegård ligger 900 meter fra Stevns Klint tæt ved Gjorslev Bøgeskov – 10 min.s gang til vandet igennem skoven.
Gården er oprindelig navngivet af de lokale bønder og fiskere, fordi der i flere år huserede en rågekoloni i haven og i skovkanten. Rågerne er forlængst fløjet, og idag hedder gården stadig Rågegården.
Rågegården er oprindelig en udflyttergård fra 1777, som tilhørte Gjorslev i de tidligste år men blev derefter solgt fra og drevet som landbrug. Dengang hørte der meget mere jord til gården end nu, og man var stort set selvforsynende med kød, mejerivarer, æg, frugt og bær m.m.
Neg blev sat i stakke til tørring på marken og tærsket med håndkraft. Kornet blev derefter malet på møllen.
Bøgeskov Strand og Traktørstedet Gjorslev Bøgeskov
Bønder leverede mælk til det lokale mejeri, som solgte ost på et osteskib, der i en årrække sejlede fra Bøgeskov Havn til København. Der var fiskerbåde ved havnen, en hyggelig købmandshandel på en af nabogårdene og folk arbejdede i kridtbruddet.
Om sommeren kørte stevnsboerne i hestevogne til Bøgeskov, hvor familierne holdt fest i det grønne, og om vinteren spændte man hesten for kanen. Frokosten kunne også indtages på det hyggelige traktørsted, som idag er meget flot restaureret – se her.
Det har uden tvivl været et slidsomt liv med meget fysisk arbejde, men stevnsboerne har altid haft glæden ved at bo tæt på naturen. Man havde brug for fællesskabet og de hyggelige sammenkomster året rundt ved skov og strand.
Den gamle have
Vi har et herligt sort-hvidt luftfoto af gården, som den så ud i 40`erne med stråtag på alle fire længer.
På billedet kan man se, at haven var anlagt som typisk landbohave med indhegnet køkkenhave, frugthave og skærehave. Foran den sydvendte længe var der bede med roser, og der var anlagt stier i haven. Det var en dejlig nyttehave, og der var dyr på gården bla. heste, grise, køer og høns.
Idag er det stadig en dejlig landbohave med store træer, 3 meget gamle krogede æbletræer og en stor frugthave med 50 æble-pære-blomme og moreltræer. Haven er meget større nu, end den var oprindelig, og vi har råvildt i haven.
Den skønne beliggenhed tæt ved skoven gør, at man altid kan finde læ i haven, selv når det suser i trætoppene. Det høje brede læhegn er med til at gøre haven til et dejligst sted at være.
Læs Haveselskabets artikel om cottagehaver og landbohaver her.
Gårdhave for alle sanser
Gårdhaven er anlagt både som nyttehave med krydderurtebed, te-have og som prydhave med et klassisk rosenbed med stauder samt et skyggebed. Op at huset vokser klematis og roser, og på den sydvendte mur er et smalt bed med tomater og agurker samt vin.
Gårdhaven er for alle sanser. Om sommeren emmer gårdhaven af dejlige duft- og synsoplevelser. Man kan plukke jordbær og dejlige krydderurter.
Landsvalerne bygger rede i porten om sommeren, og småfuglene flyver hen til foderhuset om vinteren.
Det er hyggeligt at se fuglene fra vinduerne og dejligt at høre fuglesang.
Stauderne i rosenbedet
I rosenbedet er der både buskroser og klatreroser, og bunden skal efterhånden dækkes med stauder, som blomstrer skønt og frodigt sommer og efterår. Stauder passer til en gammel gård med rosenbede.
Blomster og krydderurter tiltrækker sommerfugle og insekter, bier og humlebier.
Stauderne klippes ned, når de har blomstret første gang om sommeren og igen i det tidlige efterår. Hvis stauderne er meget store, så deler jeg dem og planter dem et nyt sted. Det er en nem måde at få flere blomster i gårdhaven og længere tids blomstring i bedene.
Her kan du se de nyeste stauder i rosenbedet i gårdhaven.
Flerårige stauder i gårdhaven 2021
Natviol – Hesperis matronalis Alba
Jakobsstige – Polemonium caeruleum Album
Høstanemone – Anemone japonica Honorine Jobert
Hvid løjtnantshjerte – Dicentra spectabilis Alba
Rødbladet Søjlehyld – Sambucus Black Tower
Drejeblomst – Physostegia virginiana Summer Snow
Blodrød Storkenæb – Geranium sanguineum Apfelblute
Høstfloks – Phlox paniculata Hesperis
Høstfloks – Phlox paniculata Adessa White
Stjerneskærm – Astrantia Buckland
Stjerneskærm – Astrantia major Star of Billion
Nøgleklokke – Campanula glomerata Schneekrone
Nyhed!
I foråret 2023 anlægger jeg en potager i gårdhaven og i skærehaven. Det kan du læse mere om her på siden og på Instagram.
God læselyst!
Eva