Rågegården og den gamle have

Historien.

Vores gamle Rågegård ligger 900 meter fra Stevns Klint tæt ved Gjorslev Bøgeskov på Stevns.

Rågegården er oprindelig en udflyttergård fra 1777, som tilhørte Gjorslev i de tidligste år men blev derefter solgt fra og drevet som landbrug. Dengang hørte der meget mere jord til gården end nu, og man var stort set selvforsynende med kød, mejerivarer, æg, frugt og bær m.m. Neg blev sat i stakke til tørring på marken og tærsket med håndkraft. Kornet blev derefter malet på møllen.

Nogle bønder leverede mælk til det lokale mejeri, som solgte ost på et osteskib, der sejlede fra Bøgeskov Havn til København i flere år. Der var fiskerbåde ved havnen, en hyggelig købmandshandel på en af nabogårdene og mange arbejdede i kridtbruddet.

Om sommeren kørte man i hestevogne til Bøgeskov, hvor familierne holdt fest i det grønne, og om vinteren spændte man hesten for kanen.

Det har uden tvivl været et slidsomt liv med meget fysisk arbejde, men stevnsboerne har altid haft glæden ved at bo tæt på naturen, og man havde brug for fællesskabet.

Rågegården og den gamle have
Kilde: Det Kgl. Bibliotek

Den gamle have

Vi har et herligt sort-hvidt luftfoto af gården, som den så ud i 40`erne med stråtag på alle fire længer.

På billedet kan man se, at haven var anlagt som typisk landbohave med indhegnet køkkenhave, frugthave og skærehave. Foran den sydvendte længe var der bede med roser, og der var anlagt stier i haven. Det var en dejlig nyttehave, og der var dyr på gården bla. heste, grise, køer og høns.

Rågegården og den gamle have

Idag er det stadig en dejlig landbohave med store træer, 3 meget gamle krogede æbletræer og en stor frugthave med 50 æble-pære-blomme og kirsebærtræer. Haven er meget større nu, end den var oprindelig, og vi har råvildt i haven.

Den skønne beliggenhed tæt ved skoven gør, at man altid kan finde læ i haven, selv når det suser i trætoppene. Det høje brede læhegn er også med til at gøre haven til et dejligst sted at være.

Læs Haveselskabets artikel om cottagehaver og landbohaver her.

Rågegården

Gårdhave for alle sanser

Gårdhaven er anlagt både som nyttehave med krydderurtebed, te- have, bærbed og som prydhave med et klassisk rosenbed med stauder samt et skyggebed. Op at huset vokser klematis og roser, og på den sydvendte mur er der tomater og agurker samt en vin.

Gårdhaven er for alle sanser. Om sommeren emmer gårdhaven af dejlige duft- og synsoplevelser, og man kan plukke spiselige bær og dejlige krydderurter.

Landsvalerne bygger rede i porten om sommeren, og småfuglene flyver hen til foderhuset om vinteren.
Det er hyggeligt at se fuglene fra vinduerne og dejligt at høre fuglesang.

Rågegården og den gamle have

Stauderne i rosenbedet

I rosenbedet er der både buskroser og klatreroser, og bunden skal efterhånden dækkes med stauder, som blomstrer skønt og frodigt sommer og efterår. Stauder passer til en gammel gård med rosenbede.

Blomster og krydderurter tiltrækker sommerfugle og insekter, bier og humlebier.

Stauderne klippes ned, når de har blomstret første gang om sommeren og igen i det tidlige efterår. Hvis stauderne er meget store, så deler jeg dem og planter dem et nyt sted. Det er en nem måde at få flere blomster i gårdhaven og længere tids blomstring i bedene.

Vi har ikke så mange stauder endnu, men her kan du se de nye stauder i rosenbedet i gårdhaven.

Flerårige stauder i gårdhaven 2021

Natviol – Hesperis matronalis Alba
Jakobsstige – Polemonium caeruleum Album
Høstanemone – Anemone japonica Honorine Jobert
Hvid løjtnantshjerte – Dicentra spectabilis Alba
Rødbladet Søjlehyld – Sambucus Black Tower
Drejeblomst – Physostegia virginiana Summer Snow
Blodrød Storkenæb – Geranium sanguineum Apfelblute
Høstfloks – Phlox paniculata Hesperis
Høstfloks – Phlox paniculata Adessa White
Stjerneskærm – Astrantia Buckland
Stjerneskærm – Astrantia major Star of Billion
Nøgleklokke – Campanula glomerata Schneekrone

God sommer!
Eva

Læs om stauder: 

Hverdagshaven: Guide til etablering af Staudebed

Haveselskabet: Sådan skaber du et smukt staudebed

Bolius: Del dine stauder 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.