Nu er det rabarbertid igen!
Vi har en skøn rabarber Anna Obling i gårdhaven med sprøde, vinrøde stilke fyldt med den dejligste rabarbersaft.
Flemmings Planteskole har udviklet sorten og navngivet rabarberen efter deres søde barnebarn. Læs tidligere indlæg her.
Den første høst i år skal bruges til en klassisk rabarbergrød. Det smager så skønt, og man kan næsten ikke komme i tanke om noget mere sommerligt end rabarber og jordbær.
Rabarber høster jeg hele sommeren til rabarbergrød, kompot, rabarbertærter, rabarbermuffins, smoothies med rabarber og bær samt rabarberis.
Rabarberbladene bliver til ny kompost.
Rabarber er sunde, fordi de har et højt fiberindhold og er fyldt med C-vitamin.
Rabarber stammer oprindelig fra Kina og er ikke en frugt men derimod en grøntsag. Rabarber kom til Danmark i 1800-tallet og blev brugt til rabarbergrød og kompot.
Stænglernes røde farve skyldes anthocyaniner, som har en antioxidantvirkning i kroppen. Rabarber har et højt vandindhold og indeholder oxalsyre, som binder kalken i kroppen. Derfor skal oxalsyren neutraliseres med sukker og non-oxal, som fås i de fleste supermarkeder.
Rabarber kan bruges til så mange dejlige retter, desserter, brød og bagværk og kan også kombineres med andre grøntsager f.eks. i salater eller med ristede/ovnbagte kartofler.
Det er en skøn grøntsag med mange anvendelsesmuligheder.
Her får du min opskrift på en skøn klassisk rabarbergrød:
1 kg rabarber
1/4 – 1 liter vand
2 dl sukker
1 vaniljestang
5 spsk karkoffelmel
evt. snittede mandler
Rabarberstilkene skylles grundigt, skæres i små stykker. Kommes i en gryde, koger ved svag varme.
Si saften gennem en sigte, hvis stilkene er lidt grove. Hæld tilbage i gryden, tilsæt sukker og vaniljestang.
Udrør kartoffelmelet i koldt vand i en meljævner, så melet er helt opløst.
Bring rabarberne til kogepunktet, tag gryden fra varmen og hæld jævningen i på en gang, mens der røres.
Hæld rabarbergrøden i en skål, drys med lidt sukker og evt. mandelsnitter, men sæt ikke skålen i køleskabet, for så bliver overfladen hård og kedelig. Serveres med fløde eller kold mælk.
Velbekomme!
Eva